KEMK blog

Komárom-Esztergom Megyei Kerékpárosok

Melyik Balatonkört válasszam kerékpárral?

2016. február 19. 14:30 - Hobbicó

fotojet_collageb.jpg

Frissítve: 2016.02.22.

Ebben a bejegyzésemben segítséget szeretnék nyújtani azoknak akik először kívánják körbetekerni a Balatont, vagy már megtették, de más módját szeretnék választani, tegyék azt egyedül, vagy szervezett rendezvény keretében. Én háromszor bicóztam a Balatonnál, körbe pedig a XVI. Balatonkör keretein belül tettem, de további információkat is beszereztem a különböző rendezvényekről ismerőseimtől, beszámolókból.

Itt az elején máris elárulom mi befolyásolja leginkább, hogy hogyan fogjuk magunkat érezni. Másodsorban az időjárás számít, amit megtippelni meglehet, de biztosan eltalálni nem. Mivel a szervezett túrák ideje fixek, így ezek rizikósabbak pénztárcánkra nézve, vannak viszont akik egymaguk szervezve inkább nem vállalják be, tehát valamit valamiért. A kerékpáros rémálma (szerintem) a zuhogó eső, amiből egy kis ideig tartó, a párunkkal együtt megbújva valahol igazán romantikus is tud lenni, egyedül pedig már 50 kilométeren maga a rémálom. Harmadsorban a szervezés befolyásolja, mivel azonban az általam írt három egynapos túrát szervező sem tegnap kezdte a szakmát, így olyan nagy baj nem lehet velük. Elsősorban pedig az edzettségünk és a hozzáállásunk befolyásolja. Egy ilyen túra előtt érdemes egyben lenyomni egy százast, ha ezt sikerül úgy, hogy a lábunk nem görcsöl be, akkor valószínű minden rendben lesz. A hozzáállásunk viszont a legfontosabb tényező mind felett, vannak embertársaink akik a víznél azzal kezdik miért nem hideg (na ez rossz példa, annak illene hidegnek lennie szerintem is :D ), ha az akkor miért nem szénsavas, ha az miért nem málnás, ha az miért nem narancsos, ha az hol van az úszómedence (igen mindezt a Balatonnál :D ), és így a végtelenségig, ha viszont minket abból a fából faragtak 50 kilométert lenyomva, hogy azt mondjuk milyen kár, már csak háromszor ennyi van hátra és véget ér, nem pedig azt, hogy a francba még háromszor ennyit kell letekerni és csak akkor lesz vége, akkor nem lesz gond. Persze a legideálisabb ha sem az órát, sem a kilométerórát nem nézzük. :)

Ezek a rendezvények túra jellegűek, tehát ha valaki kevés megállással gyorsan lenyomná, számára a cikk végén ajánlok lehetőséget, ahogy azoknak is akik több napban gondolkoznak.

Díjtáblázat február 29-ig történő regisztrációval, felnőtteknek teljes áron:

A minél későbbi nevezésnél nagyon eltérőek lehetnek a részvételi díjak.

XVII. Balatonkör HONLAP FACEBOOK

Lehet saját tempóban nyomni, igaz nincsenek különböző tempójú kísérők, tehát inkább azoknak ajánlott akik a nagy tömeggel mennének és azoknak akik előttük járnának de nem sokkal, mivel a frissítőpontok nyitvatartása nem országútis tempóhoz vannak belőve. Ezek rendelkezésre állásáról a honlapjukon bővebb információkat szerezhetsz, így előre kiszámolhatod neked hogyan jönne ki. Mivel én az ő szervezésükben voltam - mint ahogy már említettem - erről részletesebben írok:

Útközben a rajt helyszínére igyekezve találkoztam egy országútissal, aki szintén oda tartott, így ennek megtalálása máris megoldódott, mert neki volt sejtése pontosan honnan indul, és jól sejtette. Beálltam a sorba, átnézték a bicót, de ez csak azoknak a kiszűrésére való akiknek nagyon ramagy állapotban van, mert egy perc alatt olyan alapos munkát nem lehet végezni, igaz bőven elég az alkalmatlan kerékpárok kiszűrésére. Utána közvetlenül adták a matricát, fel is tettem, aki tehát csak ilyenre vágyna, azt ezzel a művelettel már meg is szerezte, mert csak ezután következik a regisztráció ahol fizetni kell(ene) :D Aki már befizette, vagy nyerte a részvételi lehetőséget mint én, annak itt már csak a rajtcsomagot kell átvennie :) Betű szerint csoportosították a regisztrációs pultokat, így odamentem a V-hez (Viktor Niro), de nem találták a regisztrációm, mondtam átmegyek N-hez, mert lehet összekeverték a szokatlan név miatt. Nem kellett mennem sehova, csaj elintézett mindent pár perc alatt, igaz egyébként ott sem szerepeltem, ennyire V.I.P. voltam :D , pólót is megkaptam.

fotojet_collage2.jpg

Mint a búcsúban

Sok időm nem maradt, gyorsan ettem, ittam, pakolásztam és beálltunk induláshoz. 6:00. Időben indult. Úgy voltunk vele, hogy az első ellenőrzőpontig a tömeggel megyünk, megismerjük ezt az életérzést is. :D Hol 14-el, hol 24-el mentünk és többször megálltunk bevárni azokat, akik a „gyors” tempóban lemaradtak. Persze ezt a tempót erősen befolyásolta, hogy könnyű volt beragadni mások mögé akik lassúak és egymás mellett 8-an mentek. Ennek az lett a következménye, hogy eléggé összezsúfolódott mindig a társaság, 100× hallgathattuk a fék szót, ez az elején elment, de sokadszorra már zavaró volt, hiszen az is kiabálta akinek a közelében senki sem volt. Próbáltam feldobni a dolgot a kék szóval, elindulásnál a gáz szóval, de nem voltak rá vevők :D . Jött egy "komoly" emelkedő, akár több százalékos is lehetett :D , erre közepén az előttünk lévő fékezett és leszállt, mint kb. a társaság fele, persze ilyenkor elég ha egy megáll, a többinek már muszáj, vagy úgy járhat mint mi: oútis sorstársam (innentől József) kerülni akart, sikerült is egy homokos részre jutva, de kicsúszott, aztán én is dönthettem, hogy előttem lévőnek megyek neki, ha hirtelen fékezek hátulról jönnek belém, vagy József bicóján hajtok át, esetleg én is eldőlök kicsit, utóbbit választottam, szerencsére én nem találkoztam az anyafölddel, sikerült egy lábon eltáncolnom, mert a másik lábam még be volt patentolva :D .

fotojet_collage3.jpg

Látnivalókban nincs hiány

Beértünk az első frissítőpontba, banán és szigorúan 3 nápolyi, mert kettőt vettem, így egyet még adott egy csaj :D . Izós tartályok üresek, ha jól hallgattam ki a szervezők beszélgetését, valami hiba csúszott a gépezetbe, de majd lesz, csak várni kell, nem vártunk. Innen külön haladtunk, de pont rákezdett kicsit később a szél is, nem baj én szélárnyékban voltam :D . Egyébként nagyon gyors tempóban is lehet nyomni (25 felett montival is kényelmesen), igaz elsőre jobb olyannal menni aki kívülről fújja az utat, mert azért a GPS-t többször meg kellett volna néznem, volt ahol balra és jobbra is tábla, plusz még nyíl jelzés is harmadik irányba az aszfalton, talán valamelyik hasonló rendezvényről megmaradva. A rengeteg jelzés ellenére lehetne párral még több is azért, mert olyan is van, hogy semmi jelzés (ezt a legkönnyebb észrevenni). Igaz, felszakadozott a mezőny, de a legtöbb esetben láttunk szintén ezen alkalomból tekerőket, így igazából eltévedni lehetetlen lett volna. A frissítő pontokat nem kellett keresni, mindig útba estek, banán, pogácsa, nápolyi, pizzaféleség, meg ami már eszembe sem jut, éhezni nem lehetett az biztos, innivaló pedig általában lajtos kocsiból hideg víz volt (van amikor nem annyira hideg, a nap folyamán érthető módon felmelegedett). Az utolsó frissítőpontnál volt a kánaán, meleg tea, és minden ami az előző pontokról megmaradhatott a plusz dolgokon kívül. Nem siettünk, Józsefnek ez a harmadik tekerése volt idén, igaz fut, kajakozik, meg Ironman, szóval bírnia kellett :D . Nem sietett szerencsére, nekem meg kellett az energia visszafelé, így amikor mondtam nyomjuk meg, rögtön mondtam, inkább mégse :D . Az utolsó előtti frissítőpontnál elkövettem egy nagy hibát, vettem fél liter jéghideg kólát, rögtön meg is ittam, nagyon jól esett akkor, de szinte kiszárított, tanulhattam volna már az ilyen hibáimból. Nem néztem meg pontosan az időt, de 18:30 körül értünk be, 12,5 óra volt így kb., kevesebbet terveztem, de könnyen, frissítőpontokban elidőzve nyomtuk le. Akikkel még közben összeismerkedtem és már beértek, megkérdeztem tőlük hol kell átvenni a befutó érmet, mondták most nincs, menjek gulyásért az jár még, először csak azt hittem viccelnek, nem vicceltek. :( Nekem szerencsém van, a matricának jobban örültem (amit az elején adtak), de nem mindenki. Megkérdeztük nyertünk-e a tombolán, ami időközben volt, mondták nem, de még nyerhetünk, mert lesz még egy sorsolás, sajnos azon sem nyertünk. Aki gyorsan nyomta, az ritkán találkozhatott (vagy inkább soha) nyitott frissítőpontokkal, mi még szerencsések voltunk, mert mi is hamarabb odaértünk, viszont pont annyival hamarabb is nyitottak általában, így csak egyszer kellett várni.

dscn3225r.jpg

Expedíciós felszerelés, a kitámasztó és a kutya nem tartozék

Lényegében ahogy be is harangozták a túrát, ez inkább olyanoknak való, akik lassan, ellátással és útvonalvezetéssel akarják lenyomni, tehát aki nem a GPS-e felett görnyedve akarja a tókerülést megcsinálni, és még látni-, fotózni is akar valamit belőle, nekik bátran ajánlom. Viszont akik maximum kb. 10 óra alatt akarják lenyomni, nekik viszont ilyen szervezett túrára nincs is szükségük, és túl sok hasznuk sem származna belőle.

Amit a szervezéssel kapcsolatban még megjegyeznék, hogy a rajthoz hasonlóan nem lenne rossz a hangosbemondó a tömeg tájékoztatására, mert több kisebb csoport kialakult a frissítőpont után akik maguk folytatták az utat, viszont ezt látva többen azt hitték már folytatódik is a túravezetés így elkezdték őket követni, illetve értetlenkedtek most akkor mikor is van a hivatalos folytatás. Az útbiztosítás remek volt, amint látták, hogy közeledik egy biciklis már zárták is a forgalmat, igaz ahol hosszabban kellett autók közt tekerni láthatóan nem viselték jól az autósok, centizés, leszorítás, dudálás, pár kilométeres rész volt ahol pont nagyobb forgalom volt, de nagyon rosszul viselték :( Mi még inkább, hogy egy tucat egymás után tekerő ennyire felbőszít egyes más járművel közlekedőket :(

Idén ami mindenképpen változás lesz, hogy kettő napos lesz, a 76 kilométeres távot május elsején is lehet teljesíteni, illetve december 6-ai információm alapján a sikeresen teljesítők nem is oklevelet, nem is érmet, de valami harmadik fajta elismerésben fognak részesülni, elég titokzatos :)

Összességében csak az országútis tempót nyomni akaróknak nem ajánlom a rendezvényt, mindenki más számára tökéletes lehet. Az első ellenőrzőpontot kivéve már nem porciózzák az adagokat, így az ellátással sem lesz gond, az pedig hogy kinek mennyire ízlik teljesen szubjektív, így ebbe nem megyek bele, de volt kellő választék. Többen is abban a tudatban vannak ezzel a rendezvénnyel kapcsolatban, hogy nem lehet a felvezető rendezőt megelőzni, itt így még egyszer megerősítem, hogy nyugodtan meglehet, aki netán mást olvasna, vagy hallana ne törődjön vele.

Mivel én itthonról indulva nyomtam le és tekertem is haza, "kicsivel" több lett :)

BRM 200 - Au bord de l'eau (Balaton kör) HONLAP

brm200medal.jpgA BRM túrák az ultratávokra fókuszálnak, náluk a 200 kilométer a belépőszint és teljesítménytúra jellegűek. A szintidők montisok számára is vállalhatók, a nevezési díjak nem magasak, ezért oklevelet kaphatunk, 2000 forint pluszért cserébe ahogy írják pedig érmet is, igaz én inkább jelvénynek mondanám. Ez a túra a Randonneurs Hongrie Kupa része is egyben, amihez három kb. 200 kilométeres túra teljesítésekor már egy faéremmel is gazdagodunk. Kevés résztvevő, kevés ellenőrzőpont, kevés nevező, de ha a legolcsóbban akarunk igazolást róla, hogy körbetekertük a Balcsit és inkább a magányos harcosok kategóriájába tartozunk, meg leszünk elégedve. Köszönöm Kapros Ferencnek felhívta a figyelmem a rendezvényre, volt is olyan érzésem valamit kihagytam :)

McDonald's BringaMánia Tour de Balaton HONLAP FACEBOOK

Ennél a rendezvénynél az első különbség a Balatonkör nevű rendezvényhez képest, hogy az óramutató járásával megegyezően kerüli meg a tavat. Sokan azon gondolkoznak melyik a könnyebb, nos szintkülönbség ugyan annyi (kb. 500 m) mivel egy körről van szó, ami ekkora távon nagyon kevésnek minősül, igaz a nagyját az ÉK-i részen tudjuk le. A különbség annyi hogy itt a neheze a vége felé jön, a másik irányból pedig már az elején letudjuk, ilyen szempontból egy hajszállal talán ez a nehezebb. Azonban a szélerősség inkább a döntő, mivel az északi részeken jobban fújhat, mert az útvonal ott magasabban van és kevésbé védett, a szélirányt eltalálni viszont nehezebb mint a csapadékot.

Itt lehetőség van különböző tempójú szervezőkkel tekerni, tehát könnyebben kiválaszthatjuk a számunkra kedvezőbbet. A leggyorsabb közülük 30 km/h-val teker, őt azonban nem érdemes leelőzni, mert ehhez a tempóhoz van igazítva a frissítőpontok nyitása.

A fék szó és az ütközések itt sem lesznek ismeretlenek, de minden esetben igazából azon múlik milyen bolyt fogunk ki.

Ami még mellette szól, az az itt járó érem, bár értékét csökkenti, hogy nem csak a tókerülők, hanem szinte "mindenki" kap.

montazs1.jpg

Ez is jól mutatna a kormányon

Spirit of Balaton HONLAP FACEBOOK

Ez egy teljesítménytúrákhoz közelebb álló szervezésű rendezvény, igazolófüzet és pecsételés ami ezzel jár. Biztos nem a tömegről híres, a Részvételi regisztrációs menüpontot, illetve a tavalyi fotókat nézegetve (kattints ide az oldalához), egy családias hangulatú lazán vett tekerés rajzolódik ki előttem. Aki tehát irtózik a tömegtől, de mégsem egyedül tekerné lassan körbe a magyar tengert, úgy hogy eldugott érdekes helyeket is meglátogatna, nos akkor ez az A rendezvény számára amire vágyik. Ez inkább élményközpontú tekerés, ami hanyagolja a csinnadrattát.

fotojet_collage5.jpg

Vannak csajok, van hülyéskedés, vannak madarak, vannak csajok, ja ez volt már :)

KATTINTS IDE A SZÖVEGBE ÉS CSATLAKOZZ A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KERÉKPÁROSOKHOZ

Akik több napban gondolkodnak

Ha több mindent szeretnénk látni, illetve a táv sok lenne egyszerre, de szervezett keretek közt tennénk, vannak még megoldások:

- Két napos

- Három napos

Versenyszerűen és közben szabadon is lehet:

- XV. Tour de Pelso

Szállással kapcsolatban elmondható több kerékpárosbarát hely is van a Balaton körül, ez pontosan mit takar érdemes utánajárni a keresőben, így ideális túrát szervezhetünk mi magunk is.

Tavaly is adtak át új szakaszt a Balaton Körúthoz, így lehetetlen a legfrissebb GPX fájlt letölteni, de alapnak ez jónak látszik: 

- http://www.bikemap.net/en/route/243634-balaton-kor/

Szinte naprakész kerékpáros térkép:

- http://merretekerjek.hu/#zoom=11&lat=46.88448&lon=17.73805&scope=varosban

Ennél mi magunk is tervezhetünk útvonalat amit könnyedén le is tölthetünk:

- http://turistautak.openstreetmap.hu/

Remélem sikerült segítenem a döntésben, ha értékes információkkal gazdagítanád a bejegyzést, megteheted a hobbico2014@gmail.com e-mail címre küldve is.

Niro

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kemk.blog.hu/api/trackback/id/tr888402928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pisti 90 2016.02.21. 15:42:37

Hasznos kis cikk. Írhatnál poszter egy olyan cikket, ahol hasznos tanácsokat és tippeket adsz azoknak, akik nem szervezett csoportban, hanem baráti társaságban vágnának neki egy ilyen túrának. Itt a tavasz, és sokan kapnak kedvet ehhez, de aki nem csonálta még, az nemigen tudja hogyan kéne belevágni.

Hobbicó 2016.02.22. 09:31:07

@Pisti 90: Köszönöm az ötletet, úgy is gondoltam rá utána kellene néznem a bicósbarát szálláshelyeknek, azzal egybekövetve remélem még a héten meglesz.
süti beállítások módosítása