KEMK blog

Komárom-Esztergom Megyei Kerékpárosok

Tervezett 2017-es KRESZ változások

2016. május 24. 11:56 - Hobbicó

A múltkori lámpaszámlálás előtt már írt a Kükü, hogy az OBB (Országos Balesetmegelőzési Bizottság) főtitkára előtt akar majd érvelni a statisztikai számokkal, hogy megelőzhető legyen a lakott területen belüli kötelező fényvisszaverő mellény használata. Kicsit csend van a témában, de összeszedtem ha balul sülnek el a dolgok, hogy fog ez kinézni ránk bicósokra és gyalogosokra vonatkozóan:

1. Kötelező lesz a 14. életévét be nem töltött kerékpárosok számára a fejvédő használata. Ezzel úgy gondolom nem is kell vitatkozni, jó ötlet, nyugaton is ez a trend terjed, ráadásul magasabb életkort húznak meg határként.

2. Lakott területen kívül kötelező lesz a gyalogosok számára a láthatósági mellény, nappal is. Értelemszerűen persze akkor, ha az úton, út mellett battyognak, a kerékpárúton nem hiszem, fútók hatalmas tüntetést rendeznének :D

sam_4368r.jpg

3. Kötelező lesz kül- és belterületen is a kerékpárosoknak a fényvisszaverő mellény használata, ráadásul nappal is, szóval mindig, mindenhol. Na most ezt részletesen kielemzem:

"Van egy ország.." Ja nem, most Szlovákiára gondolok (nem, nem Szlovákia jogosultságát vitatom, Geszti Péter dalára gondolok, mert tuti valaki félreérti), ahol ez már rég érvényben van. Nos nagyban tekertem a mellényemben ott (elég sokat, többször is), és mindenki jól megnézett - hiszen jól látható voltam - a rendőrök is, mert bizony sok bicóssal találkoztam, de eggyel sem aki viselt volna mellényt, vagy fejvédőt mint én, mert náluk az is kötelező, a felnőtteknek is. Ennyit ér a szabály. Szóval ha a magyar rendőrség azt hiszi, hogy ott ezen szabályok miatt kedvezőbbek a statisztikai számok a halálos baleseteknél, nagyban tévednek, ők is úgy csinálják, hogy 1 millió esetből egyet megbüntetnek, ami címlapra kerül, 3 napig téma, aztán megy minden ugyanúgy tovább.

Frissítés: sajnos Szlovákiában sincsenek a helyzet magaslatán a bicósok, hogy mi is pontosan a kötelező és mikor (én a legszigorúbb tanácsot vettem figyelembe anno), azonban Fridrich Bugának köszönet aki leírta a tényleges helyzetet, ez a pontos infó jól jön majd mindenkinek aki ott teker, tehát (jelenlegi állapot szerint):

- Szlovákiában csak rossz látási viszonyok közt kötelező külterületen (mint nálunk)

- Belterületen elegendő a kiegészítő is rossz látási viszonyok közt (pl. karszalag)

- Sisak külterületen kötelező a felnőtteknek is

- 15 év alattiak számára belterületen is kötelező a sisak

Szlovák nyelven itt találjátok: http://www.povinnavybava.sk/image/povinna-vybava.pdf

Most képzeljük el ahogy a CoffeeRide-osokon lobog a fényvisszaverő mellény, ha megfelelően elképzelted az eredmény: :D :D :D

Én azon kisebbséghez tartozom, aki ezt kukás mellény helyett életmellénynek hívja, de azért mindennek van határa. Most képzeljük el mindezt Hollandiában: :D :D :D

Most képzeljük ezt el magunkon: :((( :O :'-(((

Végül is a montis ágazatot fellendítené az biztos, csajok úgy is inkább csak oútizni akarnak, leszoknának róla :D

Vagy terepen is hordani kellene? :O :-/

 

Niro

 

 

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kemk.blog.hu/api/trackback/id/tr518742726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alonso Mosley FBI 2016.05.25. 09:24:36

Életszerűtlen, betartatlan és betarthatatlan lesz.

Könyörgöm, KRESZ-tanfolyamot a bringásoknak!! Én napi szinten tekerek a fővárosban, de azt egy viccnek tartom, hogy KRESZ-tudás nélkül legálisan bringázhat bárki, akár a Nagykörúton vagy a Rákóczin. Van ismerős, aki teker, de a jobbkéz-szabályról fogalma sem volt, amíg fel nem világosítottam...

Muszáj a kerékpárosoknak is megtanulniuk, hogyan kell a forgalomban lenni, a környezet folyamatos figyelése és elemzése, előre gondolkodás, beláthatatlan helyeken fokozott óvatosság elsőbbség esetén IS, stb.

Hobbicó 2016.05.25. 10:08:29

@Alonso Mosley FBI: Az én véleményem szerint is többet érnének el, ha minden háztartásba elküldenének egy KRESZ kisokost legalább az alapokról és a leggyakoribb szituációkról.

vanRob 2016.05.25. 14:43:45

@Alonso Mosley FBI: Iskolában tenném kötelezővé a KRESZ oktatását. Gyalogosként és kerékpárosként már a gyerekek is részt vesznek a közlekedésben, ismerjék meg a rájuk vonatkozó szabályokat.
Aztán lehetne belőle vizsgázni, kapnának egy plusz igazolványt, vagy hozzácsapnák az újfajta chipeshez, aztán lehet menni.

deejayy · http://deejayy.hu/ 2016.05.26. 12:19:58

Csekkoljuk meg a kreszben hivatkozott MSZ EN szabványt, hogy mi az, ami láthatósági ruházatnak minősül. Nem csak kukásmellény van, nagyjából egy egész jó piaci rést lehetne betömni a láthatósági bringaruházattal.

Pl. lehet csak a fényvisszaverő anyagból (a szürke, nem a neonzöld, fyi) ilyen hózentróger /pánt/ jellegű alkotást is hordani, méretben is jobban állítható, nem zavar a tekerésben, felvenni meg egyszerűbb, mint egy hátizsákot.
süti beállítások módosítása